Baklava

Baklava ir Austrumu saldums, kuru gatavo no filo mīklas plāksnēm, pa vidu liekot sasmalcinātus riekstus, un visu pārlej ar sīrupu.

Baklavai nepieciešams -

  • 450g filo mīkla (pārdodas saldēta)
  • 400g riekstu (es izmantoju pistācijas un valriekstus)
  • 180g sviests
  • 2 ēdk. cukurs
  • 1 tējk. kanēlis

Sīrupam -

  • 300g cukurs
  • 300ml ūdens
  • 2 ēdk. citrona sula
  • 4 ēdk. medus
  • 2 kanēļa standziņas

Pagatavošana -

  1. Uzkarsē krāsni uz 180 grādiem.

  2. Uz cepamās pannas uzber riekstus un apgrauzdē krāsnī, apmēram 5min.

  3. Katlā ieliec sviestu un izkausē.

  4. Tikmēr sāc darboties ar filo mīklu. Lai tā neizkalstu, mīklu kuru neizmanto vajag apsegt ar mitru dvieli.

  5. Paņem pirmo filo mīklas plāksnes un klāj ar sviestu ietaukotā cepamajā pannā (25x35cm). Pa virsu plāksnei apsmērē sviestu un klāj nākošo filo mīklas plāksni, apsmērē ar sviestu un liec nākošo. Līdz veidnē ieklātas 5-7 plāksnes.

  6. Riekstus samal smalcinātājā, pievieno cukuru un kanēli. 1/3 riekstu maisījuma pārkaisi pāri gatavajām filo mīklas plāksnēm.

  7. Pa virsu riekstiem kārto vēl 2-3 filo mīklas plāksnes, katru apsmērējot ar sviestu.

  8. Pārkaisi pusi no atlikušā riekstu maisījuma un pa virsu klāj 2-3 filo mīklas plāksnes, katru apsmērējot ar sviestu.

  9. Pārkaisi atlikušos riekstus un liec virsū atlikušās 5-7 filo mīklas plāksnes, katru apsmērējot ar sviestu.

  10. Ar asu nazi pannā sagriez rombveida gabaliņus, bet griez uzmanīgi, jo svarīgi, lai sagriez pilnīgi visas filo mīklas daļas.

  11. Liec baklavu cepties cepeškrāsnī, apmēram 25-30min, līdz zeltaina.

  12. Tikmēr gatavo sīrupu, katlā liec cukuru un ielej ūdeni. Uz mazas uguns ļauj cukuram pilnībā izkust. Tad uzgriez karstumu un ļauj uzvārīties un pievieno citrona sulu, medu un kanēļa standziņu. Lai no kanēļa standziņas dabūtu vairāk aromātu, to iepriekš var nedaudz pasist vai pārlauzt uz pusēm.

  13. Ļauj sīrupam uzvārīties un turpini vārīt 10min, tad noņem no plīts un liec malā, pilnībā atdzist.

  14. Kad baklava gatava, izņem to no krāsns un uzreiz pārlej ar sīrupu.

  15. Atstāj to uz 1 dienu, lai baklava varētu pilnībā sasūkties sīrupā.